Wednesday, May 23, 2007

Patriotismul e de bon ton

dexonline PATRIOTÍSM. Sentiment profund de dragoste şi devotament faţă de patrie şi popor. [Sil. -tri-o-] /patriotisme Sursa: NODEX

Wikipedia zice: patriotism (din latină patria, patrie) - legătura emoţională faţă de o naţiune din motive etnice, politice, culturale sau altele.


Bătrânul şi desuetul patriotism (în formele sale autentice, pre-comuniste) e poate ceea ce ne-ar aduce aminte zilnic să ne facem bine treaba, să plantăm un pom din când în când, să jucăm cinstit, să n-o luăm pe scurtături, să nu îi admirăm pe cei care reuşesc încălcând pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale, legea, moralitatea, etica, bunul-simţ.
Mi-ar plăcea să am pentru un timp cât de scurt puterea unui deţinător de trust de presă şi să pornesc o campanie de readucere a patriotismului din cărţile de istorie în stradă. "Patriotismul e de bon ton", "Se poartă din nou patriotismul", "New Patriotism - ® Since 1848", "E cool să fii patriot"... şi alte sloganuri în aceeaşi temă. La un popor care suferă atât de crunt de mimetism, s-ar putea să prindă.



1 comment:

Anonymous said...

Despre nationalismul romantic, varianta benigna a natinalismului pur.

Scrierile istorice romanesti, in special cele pasoptiste, interbelice sau din comunismul tarziu zugravesc in modul "paradis" Romania si tot ceea ce reprezinta ea. Descrierile sunt bineinteles exagerate, insa atat timp cat intelegi acest fapt, nu le ramane decat partea compensatorie pentru toate mizeriile pe care romanii le scriu despre ei in ultimii 20 de ani.

Romanii au ceva al lor, pentru ca altfel nu ar fi reusit sa supravietuiasca pentru atata vreme in ciuda tuturor influentelor politice si culturale atat de puternice. Nu au excelat niciodata -- nu a existat nici un imperiu cu capitala in Romania, nu au fost niciodata excesiv de creatori. Mereu cu un pas sau doi in urma celorlalti, au rezistat intodeauna, introvertit si resemnat, in umbra diversilor vecini puternici care au au aparut si au disparut.

Un context fericit i-a adus azi pe romani in apogeul isoriei lor. O panta ascendenta de 10 ani, care a inscris Romania, desi nu deplina teritorial, intr-un club al bunastarii si al securitatii in care nu a mai fost pana acum niciodata.

Chiar si pentru Romania cea de dincolo de Chitila lucrurile se schimba in bine. Bani sunt, know-how-ul vine aproape pe gratis de la companiile straine, mai ramane doar razboiul surd cu mentalitatile si cu bunul simt, atat de afectate de gaura neagra a epocii apuse.